BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 24, 2011

si cOmel



Whoaa cOmel kan...aii saya Dzhara Abyana...adoii geram betul la tgk pipi kamu..Gebu...rasa macam nak cubit2 je...ala2 si comey....geramnyyeeee....ni haa..Abyana nak nyanyi sikit...jeng3.....

sifat anak yang soleh...
mentaati ibu ayah..
tidak membantah..
malah mentaatinya




hik3....sedap x...pihak juri sila komen...hehe..
Ok la...Abyana dah ngantOk nih.....huhu selamat Malam ye semua..ala tomey2...





Allahu Akhbar..Allahu Akhbar........

haa ini pulak Muhd Thaqif...besar nanti nak masuk Imam muda bOleh x...jadinya Imam muda Thaqif lah...ambOi2...sedap aih....xpOn imam muda masjid negeri pOn OK la...hehe..harap2 jadi kenyataan la ye...nak jadi macam abi...mana aci Abyana sOrang je cOmel...Thaqif nak jugak.
..hehe....Ok2 Thaqif handsOme..kan3...like father like sOn...kuang3

jOm Thaqif nak nyanyi sikit dekat abi kesayangan...Abi terimalah ye...

Ummi dimanakah abi
bergetarlah bibir mencari
perlukah ku kisah apa yang terjadi
pada si kecil yang ingin mengerti
Sayang abi kekasih Ummi
Pergi mencari cinta Ilahi...

hee bOleh jadi Imam muda la kalau macam ni...
Ok lah ngantOk sudah...jOm2 tidO...tapi sebelum itu...ambil wudhuk dulu ye
Assalamualaikum..Daaa




Friday, September 9, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2011

Assalamualaikum semua…..
kali ni dyna nk cerita tentang hari raye dyna tahun ni
bersama2 KELUARGA TERCINTA
skg ni kita masih dalam mood raye lagi kan….
biasela raye sebulan….opsss….29hari je…tul x??




















snap dulu ...bergambar bersame famly.....aduhai...

raye kali ni mmg best la….
sebab dapat berkumpul bersame2 keluarga….
selesai bersalam-salaman dgn mak dgn abah kiteorg semua g la umh nenek…
saling mintak ampun dan maaf semua….
paling best saat mintak ampun kt mak abah….
mesti nk nangis….sebab tahu la byk dosa….
xjauh pun…..30 minit je da sampai…..
time sampai tu ramai nye la kat umh nenekwaktu tu kul 10:30am…
tapi p.ndak eddely xde...sbb raya at perak...tu yg sedih tu...coz bru dp
t baby...xpela...xkisah..hehe
semua tgk melayan tv…..syok ajer tgk sampai xsedar ade AWEK CUN dtg….hahaha…perasan tul….

ingat bila da sampai sane semua da bersiap2 la nk g raye….tapi hampeh…..budak2 nye xsiap2 lagi….ade ke tgh tgk tv…

ade rancangan baik punye…..cerite pasal artis2 ko
rea…
dieorg semua mmg hantu korea….tu yg duk berlonggok kt depan tv…..bila abah dorg suwo siap2 baru la dorg bersiap….lame lak tu bersiap sampai tgh hari aku rase….angin je…..hbis make up...bila da siap lak ramai lak tetamu yg dtg….kutip duit
raya...adoiyaii.....xpe2 ikhlas...xdapat gerak g raye lagi….makin lame makin ramai lak g dtg….sabar jela…..
Pic kt bawah ni semua keluarga yg berkumpul...semua sedare mara





ha tudia....kanak2 riang raya...huhu...
dari kiri Thaqif..Aufa Hani...Anis Hanani...Nu'man Muhammad..awatif

famly p.ndak sayuthie...come x anak diorang...uishh tgk abi n ummi dia la...
geram btol la...nama diberi Muhd Thaqif



ini pulak famly angah...sedOndON smua purple..

ni anak2 teruna g nih...ade sp2 berminat..boleh isi bOrang...hihi



tepat kul 4setengah ptg tamat la perjalanan hari raye kami pada petang ni…..
time tuk balik….
ohh PENANG....nanti kan kepulangan ku ini……
hahaha….macam lame sangat xbalik umh lak dyna ni….

ok la sampai sini sahaje….
daaa...jgn makan ketupat byk sgt...stg berat bertambh..hehe

Saturday, August 27, 2011

Enta Eih


~lirik*Enta Eih~

..::ENTA EIH::.. Nancy Ajram

Enta eih mesh kfaya aalaik
....what are you (how cruel are you) Is it not enough
Tegrahni haram aalaik enta eeih
....That you hurt me? Have pity. How cruel are you?
Enta laih dimooai habeebi tehoun aalaik
....Why my love, is it so easy for you to bring me to tears
Tab w laih ana radya enak tegrahni w roohi feek
....And why do I accept that you hurt me when my soul is part of you
Tab w laih yaani eih radya beaazabi bain edaik
....And why am I accepting this torment at your hands?

Law kan da hob ya waili mino
....If this is love, my misery is from it
W law kan da zanbi matoub aano
....And if I am to blame, I cannot say never again
Law kan naseebi aaeesh fey gerah
....And if it is my lot to live in torment
Hayaeesh fey gerah
....I shall live in torment

Mesh haram mesh haram enak tekhdaani fey hobi leek
....Have you no pity? Have you no shame that you cheat me knowing the love I have for you
Mesh haram elgharam wel seneen hayati w 3ashi eleek
....Is it not a shame, the passion and the years and longing that I am living for you?
Daa awam wala kan leaaba fey hayatak yetdaweek
....Was the love lost completely? Or has it been a game
Daa awam el hanan w hodni albi w amali feek
....Was the love and tenderness and my heart and faith in you all lost?

Law kan da hob ya waili mino
....If this is love, my misery is from it
W law kan da zanbi matoub aano
....And if I am to blame, I cannot say never again
Law kan naseebi aaeesh fey gerah
....And if it is my lot to live in torment
Hayaeesh fey gerah
....I shall live in torment

kerana FB lah

selamat pagi dan salam sejahtera. kalian percaya apa yang syieda akan cakap bi bawah ini? sesetengah orang tidak akan mengiakan dan ada sesetengah akan mengiakan pendapat ini.bukan memburukkan sesiapa cuma nak memberi sedikit pendapat.

sekarang pelbagai laman sosial telah di wujudkan. setahu syieda.
- myspace
- friendster
- facebook
- twitter
- skype
- tagged, etc.

sekarang facebook masih hangat diperkatakan. betol tak? segala macam dipostkan di wall. kan?^_^ tidak salah itu semua. tetapi :

- Kerana facebook lah dari kawan baek bertukar musuh
yela bila tidak puas hati, post di wall cakap macam-macam pada kawan baek itu. kekadang perli memerli. kalau kawan itu baca, tidak ke menjadi masalah. kekadang bercakap macam-macam pasal kawan. kan? hati orang kenalah jaga sikit. hormat kawan-kawan. bukan mengata kawan di belakang. kekadang kita post tentang laen, kawan baek kita terasa sampai tidak bertegur sapa seminggu dua. itu sudah menjadi lumrah FB. hihihi jadi alternatifnya, kurangkan semua ini. =.=

- Kerana facebook lah couple boleh gaduh sebab cemburu
yela. add perempuan/lelaki sampai berderet-deret. ucapan manis lebih-lebih. padahal awek/pakwe post di wall hampir setiap jam langsung tidak di jengahnya. kan? bila dah jadi macam itu, mula la jadi hal curang, skandal, pakwe boring, awek boring. macam-macam la alasan untuk lepaskan diri. hahaha ehhh macam ada pengalaman saja syieda ni. ehhh ehhh bukan la. dari pandangan syieda la.

- Kerana facebook lah rumah tangga pincang, menjual maruah
maaf kalau syieda terkasar bahasa. setiap kali bergaduh post di wall. beritahu sekalian alam apa keburukan/kebaikkan si suami. tidak baek bercerita tentang rumah tangga kepada orang laen. walaupun pada mak mertua (kata mak syieda la). itu seperti menjual maruah isteri/suami sendiri. baek buruk isteri/suami biarlah diri sendiri dan tuan empunya badan yang tahu. contohlah. post di wall suami suka makan nasi tomato, air sirap, suka itu ini. buatnya admire suami baca. bla..bla..bla.. menyesal tak?

- Kerana facebook lah hidup boleh diperbodohkan
post macam-macam. sai hal suami isteri pun nak post. perkara yang memalukan diri sendiri pun post. mesti lah orang laen yang baca ketawakan diri kita. kalau post "kunon nak makan bersuap dengan suami, tetapi suami tergigit bibir. berdarah" kalau yang membacanya macam mana kalian pikir. hukhuk. contoh sahaja.

- Kerana facebook lah kawan lupa kawan
betol tu. mula-mula nak buat FB cakap nak cari kawan-kawan sekolah. nak kekalkan hubungan persaudaraan. tetapi pabila dah sebulan berFB, kawan still add tapi langsung tidak bertanya khabar. motif selepas ada FB adalah mendapat ramai kawan. kan? hahaha. syieda semua kawan sekolah rendah, menengah, Uitm, dan kampung sahaka. akak-akak opis tidak mahu. hihihi

- Kerana facebook lah kita boleh perbodohkan orang dan orang laen termasuk kawan sendiri
betol x?^_^ kenakan kawan-kawan sudah menjadi lumrah, malah makin seronok. mana tidaknya, tag gambar kawan tengah tido dengan air liur meleleh. kecian kawan. walaupun di luar nampak kawan seronok. tetapi dalam hati mesti ada sedikit rasa sedih, malu.

- Kerana facebook lah kita menipu diri sendiri
mana tidak tipunya. nak post di wall sesetengah orang post cerita laen dari cerita asal. di edit-edit. gambar mekap-mekap tebal, edit lagi segala bagai untuk nampak cantek. untuk dipuji oleh orang yang melihat gambar kita. kan? syieda rasa di FB tidak perlulah letak gambar banyak-banyak sebab sekarang macam-macam perkara boleh terjadi. kan?^_^ kalau salah harap maaf.

- Kerana facebook lah diri sendiri tertipu
macam syieda cakap di atas. mekap tebal, edit kaci cantek. (kalau nak edit boleh saja, ini pandangan syieda sahaja) sang lelaki terpandang terpegun. couple, dan bila bertemu indah khabar dari rupa. mulalah sang lelaki/perempuan nak melarikan diri. susah nak mencari pasangan yang menerima diri sindiri seadanya. bukan tidak ada. tpai segelintir. kekadang ada. bila tengok orang laen ada pasangan lagi cantek. mula nak bandingkan diri sendiri. kecian. yang menjadi mangsa pasangan kita sendiri. @_@

- Kerana facebook lah wujud sedara mara angkat
hihihi adik angkat. nenek, tok wan semua ada. yang jeles nya ciap anak sama usia ngan ayah. macam-macam kan? kat cini jugakkan ada adik angkat, akak angkat, abang angkat, ayah dan mak angkat, semua sampai terangkat-angkat la.

Friday, August 19, 2011

SEnyum xPerlu kata Apa2

Senyum ikhlas,senyum paksa,senyum malu,senyum sinis,senyum gatal,senyum tersengih spt kerang busuk dan mcm2 lagi jenis senyum yg tak tersenarai di sini. Namun senyum yg paling baik adalah senyuman yg ikhlas dari hati spt senyuman rasullulah S.A.W

Umar. Kata Saidina Umar, “Rasullullah S.A.W. tersenyum dan baginda adalah orang yang paling bagus giginya”(diriwayatkan Ibnu Hibban di dalam sahihnya).

Manakala seorang lagi sahabat Rasulullah S.A.W. yang bernama Abdullah bin Al-Harist menyatakan, “Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah S.A.W.” (Riwayat At-Tirmidzi)

Saidina Husein, cucu kepada Rasulullah S.A.W. juga ada menggambarkan tentang sikap baginda seperti yang telah direkodkan oleh Imam Tirmidzi; beliau berkata, “Aku bertanya kepada Ayahku( Saidina Ali ra) tentang adab dan etika Rasulullah S.A.W. terhadap orang-orang yang bergaul dengan baginda. Ayahku mengatakan, ‘Baginda senantiasa tersenyum, budi pekerti lagi rendah hati, beliau bukanlah seorang yang kasar, tidak suka berteriak-teriak, bukan tukang cela, tidak suka mencela makanan yang tidak disukainya. Siapa saja mengharapkan pasti tidak akan kecewa dan siapa saja yang memenuhi undangannya pasti akan sentiasa puas…”.

Tambahan pula, Rasulullah S.A.W. tetap akan mempamerkan senyuman walau dalam keadaan marah hatta kepada orang yang baginda tidak sukai. Begitu indah akhlak Rasullulah S.A.W. dan kita sebagai umatnya yang mengaku bahawa baginda adalah sebaik-baik manusia dan seorang Nabi dan Rasul, tidakkah kita malu kerana tidak mengikut perbuatan baginda yang sentiasa menghadiahkan orang lain dengan senyuman?

Senyuman adalah anugerah Allah kepada setiap hambanya. Senyum hanya menggunakan 17 sahaja otot muka manakala bermasam muka memerlukan lebih 43 otot muka. Namun masih sukar bagi seseorang untuk memberi senyuman ikhlas. Tidak dapat dinafikan orang yang sentiasa senyum akan kelihatan awet muda malah apabila orang lain yang melihat senyuman itu juga akan turut tersenyum. Lebih manis lagi apabila si penyenyum mempunyai lesung pipit di pipi sama ada kiri atau kanan atau kedua dua sekali. Lesung pipit membuatkan si penyenyum akan nampak lebih manis dan tenang.

Senyuman mampu menguatkan semangat pada diri seseorang dan memberikan peluang untuk berfikir dengan tenang. Selain itu, senyuman juga mampu membuatkan orang yang marah terhadap si penyenyum akan menjadi ‘dumbfounded’ dan meredakan kemarahan terhadap si penyenyum. Walaupun pada awalnya agak marah sambil berkata “Apa senyum senyum?? orang tengah marah ni!!” Namun kemudian kemarahannya akan sendirinya berkurangan.

Apa lagi kelebihan senyum? Mengikut kajian Dr. Mark Stibich senyuman mampu meningkatkan fungsi sistem imunisasi badan dan mengurangkan risiko untuk demam dan selsema. Senyuman juga boleh mengurangkan tekanan darah tinggi seseorang, menambah kemasukan oksigen dalam darah dan secara tidak langsung merangsang proses penyembuhan. Kajian juga menunjukkan bahawa senyuman adalah “natural drug” di mana senyuman menghasilkan hormon ‘endorphins’ dan ‘serotonin’ yang boleh mengurangkan tahap hormon stress ‘cortisol’ dan ‘adrenaline’ .

Senyum memberi pelbagai kebaikan kepada tubuh, senyum mampu menjadi penawar kepada penyakit rohani yang kronik. Seperti yang telah ditulis sebelum ini, senyum adalah sedekah yang paling mudah. Sedekah yang tidak memerlukan modal wang ringgit tetapi hanyalah sekelumit rasa ikhlas yang dapat memaniskan senyuman itu. Senyumlah kerana Allah. Oleh itu mulai saat ini tanamkan sikap positif dalam diri dan senyumlah.

Namun begitu, perlu diingatkan kepada para Muslimah untuk berhati-hati apabila senyum. Para Muslimah tidak digalakkan untuk senyum sebarangan kepada kaum lelaki kerana khuatir akan disalah erti dan disalah guna yang boleh menimbulkan fitnah. Senyum seikhlas hati tetapi perlu berhati-hati.


Sunday, July 31, 2011

Ashraf gagal jadi Aleesha selamat dikebumikan

Ibu Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz atau lebih mesra dipanggil Aleesha yang meninggal dunia awal pagi tadi, terkilan anaknya itu tidak sempat mencuba baju kurung baru yang ditempah untuk dipakai pada Hari Raya Aidilfitri nanti.

Mohd Ashraf Hafiz Abdul Aziz transexual"Arwah tempah baju kurung itu dengan sepupunya dan minta sepupunya menjahit baju kurung Pahang dalam masa satu hari, dan baju itu sempat disiapkan dalam masa ditetapkan."Namun, dia tidak sempat untuk melakukan perincian labuci di baju tersebut dan memakai baju kurung warna merah hati itu," katanya yang hanya ingin dikenali sebagai Yah, 51, ketika ditemui di Rumah Mayat Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).Mohd Ashraf Hafiz, 26, meninggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di Kuala Terengganu, 5 pagi tadi.Allahyarham yang mengalami kemurungan dikejarkan anggota keluarga ke ospital pada 3 pagi kelmarin setelah mengalami muntah teruk. Dia disahkan engalami masalah serangan jantung yang tidak stabil atau 'unstable angina with ardiogenic shock' dan tekanan darah rendah.Mohd Ashraf Hafiz yang berasal dari Seberang Takir, menimbulkan kontroversi apabila mengemukakan permohonan untuk menukar nama di dalam MyKad epada Aleesha Farhana Abdul Aziz setelah beliau melakukan pembedahan menukar jantina di Thailand dua tahun lalu.Permohonan itu dibuat bagi memudahkannya diterima masuk ke universiti kempatan untuk menyambung pelajaran dan kesukarannya menjalani kehidupan sebagai seorang wanita.

Tak sempat


Bagaimanapun, pada 18 Julai lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu menolak permohonan itu setelah mengambil kira tiga faktor iaitu kromosom, kewujudan alat kelamin semasa pemohon dilahirkan dan kewujudan organ dalaman.


Ahsraf nak jadi Aleesha meninggal dunia

Menurut ibunya lagi, sebelum meninggal arwah anaknya selalu menyebut perkataan 'tidak sempat'.


"Arwah selalu menyebut perkataan tidak sempat nak berjumpa ahli keluarga, ak sempat nak raya, tidak sempat nak perbaharui lesen memandu dan tidak sempat memakai baju kurung yang baru ditempahnya," katanya.


Sementara itu ayah Mohd Ashraf Hafiz, Abdul Aziz Ahmad, 60, berkata dia reda dengan pemergian anak ketiganya itu dan menganggap mungkin itu yang terbaik untuk Allahyarham.


"Dia seorang anak yang baik, manja dan rapat dengan semua ahli keluarga. Semasa menghembuskan nafas terakhir, saya, ibunya dan dua adiknya ada di sisi," katanya.


Katanya bedah siasat di hospital itu mengambil masa kira-kira sejam setengah.

Jenazah Allahyarham dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam

Seberang Takir 4.30 petang tadi dengan dihadiri sanak saudara dan rakan-rakannya.


Sebelum itu, solat jenazah diadakan di surau hospital HSNZ dan sekali lagi d Surau Haji Wan Muda, Seberang Takir.

Monday, June 27, 2011

IM NazRul & IM Hassan



IM Nazrul Izwan Zolkiflee, 26 thn, Segamat, Johor, merupakan seorang Guru Besar. Selain gemar berkebun, IM Nazrul berbakat menyanyi. Irama Nasyid
menjadi pilihan. Mempunyai personaliti bersahaja, menjadikan IM Nazrul mudah bergaul deng
an golongan remaja. Baru mendapat cahaya mata kedua bulan lalu.






IM Hassan Adli Yahaya, 26 thn, Air Tawar, Perak. IM Hassan adalah seorang Pensyarah. D
i waktu lapang IM Hassan suka keluar bercuti dan melancong menikmati keindahan alam. IM Hassan seorang yang pemalu tetapi selepas
mengenalinya ternyata I
M Hassan seorang yang peramah dan suka berkongsi ilmu.













Seorang masih bujang dan tidak mempunyai ayah (Imam Muda Hassan) manakala seorang lagi sudah bekeluarga dan baru saja mendapat cahaya mata kedua (Imam Muda Nazrul) yang mana satu agaknya yang bakal dilimpah rezeki bernilai hampir 350 ribu ringgit Jumaat ini. Kami doakan yang terbaik buat kedua dua Imam Muda, Insya-Allah.

Imam Muda II Best





Monday, June 13, 2011

Tanda lelaki benar2 jatuh cinta

Bila lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejtkan. Hati lelaki yang dianggap keras
selama ini, tiba-tiba secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dengan relanya. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja untuk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. untuk melihat lelaki menangis amatlah payah.
Diantara tanda-tanda lelaki yang jatuh cinta dengan hebat ialah:
* Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan kerana terpaksa.
ang kuat bercakap.
* Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang y
* Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.
* Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.
* Dia sntiasa takut kehilangan kekasihnya.
*Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia
* Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dengan kekasihnya.
sentiasa berasa curiga.
* Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.
*Adakalanya dia sepert
i seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari orang lain.
* Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.
*Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya.
* Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.
* Dia sentiasa m
empastikan keselamatan kekasihnya.
* Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.
* Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya.
*Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.
* Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dengan kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dengan sabar.
* Dia membanggakan kekasihnya di depan
orang lain.
sa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.
*Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan bera
* Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.
*Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.
*Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.
* Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH MEREKA

TETAPI
  1. tidak semua lelaki yang menangis itu betul-betul mencintai kekasihnya. walhal hanya lakonan semata-mata utk mendapatkan perhatian dan belas kasihan. dengan itu haruslah percaya pada diri sendiri. jangan terperdaya dengan kata-kata manis dan janji mereka. yang pertama ingat pada tuhan dahulu sebelum membuat sesuatu perkara.

Monday, June 6, 2011

Jom bErtuNang

"Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Ustaz, saya ingin tanya satu soalan".Just ingin minta pendapat sahaja".
"Saya ada berkawan dengan seorang lelaki dan dia juga merupakan pelajar di luar negara dalam Pengajian Islam. Dia mahu kami bertunang dalam fatrah kami masih student. Tapi saya tidak setuju, sebab kalau boleh saya nak habiskan belajar dahulu. Macam-macam alasan saya beritahu kepadanya untuk kebaikan bersama,"

Namun jika sepanjang tempoh pertunangan tersebut bertaut, mungkin kekurangan yang dirasakan oleh pihak lelaki, maklumlah pertunangan ini juga boleh dianggap fasa untuk berkenalan dengan lebih dekat bakal pasangan sebelum betul-betul matang dan masak untuk mendirikan masjid. Bukan menolak pinangan, maksud penulis memutuskan talian pertunangan, iaitu ketika sedang bertunang. Jika berlaku juga, maka hendaklah di pihak lelaki menyembunyikan kekurangan atau kelemahan bekas tunangnya itu, bagi mengelakkan rasa aib pada diri dan ahli keluarganya.

Bagi pasangan yang bertunang mereka juga perlu menjaga batas dan larangan sepanjang bertunang kerana mereka masih lagi bukan mahram cuma ada ikatan dan janji mahu hidup bersama. Kononnya, kata orang-orang dulu 'Mahu hidup semati'. Mungkin sudah ada dalam senyap-senyap, dikalangan para pembaca yang merancang untuk melangsungkan pertunangan. 'Mata air' di tanah air, diri pula di perantauan. Rasa macam tak boleh tahan, bimbang 'si dia' dikebas lelaki lain. Tidak pasal-pasal mandi tak basah, makan tak kenyang, tidur pula asyik mimpi 'si dia' sahaja, dan baca pun tak masuk. Rasa marah kadang-kadang pun ada. Sudah nasib badan.

"Boleh ke ustaz, bertunang masa belajar?". "Nanti bila dah bertunang, lepas tu masing-masing ada komitmen dengan pengajian masing-masing sehingga berlanjutan sampai bertahun-tahun. Lama tu, kan makruh!" Kalau nak mudah jawab, boleh sahaja penulis katakan;

"Tu...! Tengok je orang kahwin ketika masih belajar, tidak ada apa-apa pun. Inikan pula bertunang. Bertunanglah, kalau nak sangat". "Itukan sunnah juga. Kenapa nak takut sangat".

Mungkin anda pun boleh meneka juga jawapan seperti di atas, sudah maklum katakan. Tapi mungkin juga ada betulnya, dari sisi yang lain akan timbul kesan-kesan yang tidak baik. Namun penulis menganggap ianya salah satu bentuk ujian, kenalah tabah dan sabar hadapinya. Penulis rasa tidak ada masalah, jika tempoh masa pertunangan tersebut lama. Lama dalam erti kata lain, kerana terkesan sibuk dengan tugasan, seperti pengajian dan sebagainya. Sebagai contoh, Kalau bertunang dua tahun, sorang sibuk kerja dengan pelbagai aktiviti, manakala sorang lagi sibuk dengan pengajian di bidang perubatan umpamanya.

Rasanya dua tahun tu sekejap sahaja, terutama untuk pihak lelaki yang bertanggungjawab untuk bersedia. Tapi kalau bertunang sampai enam bulan, kerja satu pejabat, duduk ditempat semacam cubicle mengadap antara satu dan lain. Hari-hari pula tu jumpa sehingga kenal 'lobang' dan bulu hidung, manakala rambut pula tak disikat pun boleh perasan enam bulan tu panjang dan lagi berisiko. Menolak tafsiran tekstual dan robotik. Namun di sana, anda kenalah sahut cabarannya juga. Kenapa? Bagi penulis, ramai yang mengatakan mereka cuba menjaga tetapi terperangkap dalam masalah hati, iaitu zina hati yang 'Islamik Romantik'. Berbaur Islam, tetapi membawa kepada masalah penyakit hati yang parah dan kronik. Pandai-pandai jaga.

Saturday, June 4, 2011

lbh dari sayang mengingati yg kuasa"

ada sesuatu yang abg nk sampaikan.....

abg nk ckp pada sayang " cinta agung adlah cinta ilahi"

abg nk ckp pada sayang " cinta manusia blh buat sayang alpa"

abg nasihatkan sayang " jgn mencintai abg lbh dari sayang cintakan allah"

abg nasihatkan sayang "jgn mengingatiku

abg nasihatkan sayang "jgn mendoakanku lbh dr sayang mendoakan kedua ibuayah syng

abg nk bgtaw sayang "dahulukan allah krn disitu ada syurga"

abg nk bgtaw sayang "dahulukan ibuayah sayng krn ditelepak itu syurgasyng"

abg nk ingatkan sayang "abg tpikat pada sayang bkn pada rupa tp pd iman

abg nk ingatkan sayang"abg kasihkan sayang krn satun budi sayng"

abg nk sayang sedar " bila sayang dah mula menagung cinta manusia lbh dr cinta allah

abg nk sayang sedar "tanggungjawab sayang pada keluarga sayang

ABG NK SAYANG EDAR "ABG MILIK YANG ESA"

abg nk sayang sedar "yg abg sentiasa sayangkan sayang"

abg nk sayang sedar "bila angan2 dah menguasai diri

abg nk sayang sedar "andai abg enggan dirapati krn menjaga batas"

abg nk sayang sabar "bila jarak menjadi penyebab penambah rindu"

abg nk sayang sabar "bila ujian mekanda dalam percintaan kita"

sayang ingat pesan ini" abg tak nak menjadi fitnah besar kpd sayang"

sayang ingat pesan ini "abg tak mahu mjadi punca kegagalan sayang"

sayang juga ingat pesan ini "abg sentiasa berdoa agar allah menjaga sayang jika abg pergi dulu sblm sayang"

abg nk khabar pd sayang "abg tak mahu melekakan sayang"

abg nk khabar pd sayang "abg nk sayang bjaya dalam impian dan cita cita sayang"

abg juga bharap "sayang jadilah penyokong dalam kejayaan abg"

abg nk sayang tau "abg mendambakan cinta suci terjaga"

abg nk sayang tau "CINTA KERANA ALLH tak ternilai harganya"

abg nk sayang tau " hubungan ini akn terjaga selagi sayang menjaga hubungan sayang denagn yang esa'

Tuesday, May 24, 2011

selAmaT haRi Guru




Terima kasih guru
yang mengajarku dulu
membawaku ke ladang-ladang
ilmu
dengan sabar tak kenal jemu
kini kupetik buah kejayaan itu

dari pohon jasa seharum narwastu.

Terima kasih guru budiman
yang merungkai erti kehidupan
menanam benih-benih kemanusiaan
memadam puntung-puntung
kesombongan

bagai bintang di kegelapan malam
di tengah laut
an jadi pedoman.

Terima kasih guru jauhari
yang membugar perkebunan budi

lembut menyiram akal pekerti
tekun menyemai mulia peribadi
jasa baktimu terhampar pasti
moga Tuhan sentiasa memberkati.

Terima kasih guru tercinta
menyahut cabaran semangat perkasa
memperkukuh iltizam
membina bangsa
gelanggang pendidikan diri diperhamba
modal insan dijana dipelihara
melahirkan pemimpin memacu negara.

Super Mom




Mom, you're a wonderful mother,
So gentle, yet so strong.
The many ways you show you care
Always make me feel I belong.

You're patient when I'm foolish;
You give guidance when I ask;
It seems you can do most anything;
You're the master of every task.

You're a dependable source of comfort;
You're my cushion when I fall.
You help in times of trouble;
You support me whenever I call.

I love you more than you know;
You have my total respect.
If I had my choice of mothers,
You'd be the one I'd select!

Imam Muda 2010











Monday, May 23, 2011

SEORANG ISTERI BERTANYER KPD USTAZ: Ustaz boleh tak kalau disyurga nanti,saya tak nak suami saya ada bidadari ?

SEKADAR MENYAMPAIKAPERKONGSIAN....."Ustaz, boleh tak kalau di syurga nanti, saya tak nak suami saya ada bidadari?" Soalan ini pernah dikemukakan oleh seorang wanita (entah datin mana tah), sewaktu sesi soal jawab dalam satu kuliah (kalau aku tak silap, oleh Ustaz Dato Abu Hassan Din Al-Hafiz), pada sekitar awal 90-an. Jawapannya nanti dulu. Aku nak bincang hal yang lebih penting. Haha.. Datin tersebut wajar diberi ucapan syabas kerana berani menyuarakan apa yang terbuku di kalbu ramai wanita. Tapi pasti kebanyakannya tak tergamak nak luahkan perasaan tu. Mmm...nampaknya sampai begitu sekali kaum wanita ni meluat dengan bidadari syurga. Aku guna perkataan 'meluat' sebab aku rasa inilah istilah yang paling sopan. Mungkin ada yang sampai rasa benci bila mendengar perkataan 'bidadari', aku tak nafikan. Apa puncanya sampai jadi macam tu? Penjelasan yang paling mudah, sebab cemburu. Penjelasan yang lebih mendalam; sebab wanita sebegitu menyangka bahawa suaminya adalah MILIK mutlak si isteri. Sebagaimana miliknya terhadap kereta Mercedesnya dan rumah banglonya. Tak mahu KONGSI dengan orang lain. Aku pernah menghadiri majlis ilmu yang dianjurkan satu jemaah tabligh..ustaz yang sedang memberi amanat kepada bakal-bakal da`ie itu ada menyebut, "Jangan sekali-kali ceritakan mengenai bidadari apabila anda sedang membicarakan tentang nikmat syurga di khalayak yang ada wanita menghadirinya. Dikhuatiri jika anda tidak bersedia dengan ilmu yang cukup, majlis ilmu itu akan hanya menimbulkan rasa benci di kalangan wanita yang masih lemah imannya.." Fuhh~! Sampai begitu sekali rupanya. Dahsyat.. Aku tak sangka sampai begitu sekali, hingga 'pantang' disebut tentang bidadari di depan wanita. Tapi..Dalam Al-Qur'an kan bidadari disebut tanpa berselindung? Ohoho...mungkin tak apa la sebab kebanyakan wanita di luar sana tak faham pun bila mendengar atau membaca Qur'an. Habis, nak biarkan macam tu je? Biarkan je wanita 'bermusuh' dengan bidadari? Tak ada cara nak 'mendamaikan' dua golongan ni ke? Biar aku beritahu apakah jawapan ustaz yang awal tadi. "Di syurga nanti, selagi puan tak berenggang dengan suami puan, suami puan seakan-akan tak nampak pun bidadari.. Tak perlu lah puan risau sangat. Yang penting sekarang, usahakan agar puan bersama suami dapat menjadi ahli syurga. Kalau isteri terpaksa masuk neraka buat sementara, dan suami yang masuk syurga dulu, saya tak jamin la bidadari tak ganggu dia.." Padat dan bersahaja jawapan yang diberikan ustaz, disambut gelak ketawa hadirin. Si datin tunduk sambil tersenyum kelat. Hmm..kenapa suami tak nampak bidadari bila isterinya ada? Sebab wanita ahli syurga kelak akan dijadikan oleh Allah sebagaiketua bidadari. Hebatnya kecantikan ketua bidadari ni, adalah ibarat cahaya bulan mengambang penuh di musim panas. Para bidadari yang lain pula ibarat bintang-bintang yang bertaburan di sekelilingnya. Hanya menyerlah tika bulan menyepi. Maka apabila Ketua Bidadari itu hadir, si suami seolah-olah terpukau, dan bidadari yang lain seakan tak kelihatan, ataupun nampak kecil saja. Macam gadis jelita dikelilingi budak-budak tadika. Tentu saja fokus si suami takkan beralih dari melihat isterinya. Hebat kan ? Tapi macam mana kalau tiada bidadari langsung? Kan lagi bagus kalau tiada saingan? Tidak juga. Andai tiada bidadari, maka cantiknya Ketua Bidadari umpama bulan penuh di langit yang kosong. Kejelitaannya jadi kurang menyerlah kerana dia cantik sorang-sorang, tak ada siapa yang kurang dari dia, jadi pada siapa dia nak dibandingkan? Pada jiran di mahligai bersebelahan yang jaraknya sejauh mata memandang? Wahai wanita penghuni syurga; anda sama cantik saja dengan Ketua Bidadari yang lain. Tak berapa seronoklah. Anda hanya paling cantik di mata suami anda. Begitu juga Ketua Bidadari yang menjadi jiran anda, tercantik di mata suaminya. Satu perkara lagi, para bidadari syurga adalah penghuni asal yang telah Allah tempatkan di situ. Mereka penduduk asal syurga. Tak bolehlah nak halau mereka pula. Nanti mereka mengadu pada Allah. Mereka tidak pernah berbuat dosa, taraf mereka seakan malaikat yang sentiasa makbul doanya. Cuma mereka ini Allah kurniakan nafsu sebagaimana manusia. Tetapi nafsu mereka bersih (tidak takabbur terhadap Allah) dan tidak terhijab. Dalil tentang mereka mempunyai nafsu, dalam surah Al-Waqi`ah ada ayat yang berbunyi `uruban atraaba, yang apabila diterjemahkan bermaksud: "sentiasa merindui (suami mereka yang berada di dunia) dan muda belia usia mereka". Di dalam bahasa Arab, kalimah `uruban juga bermaksud berahi berpanjangan.. Dalam istilah yang agak kurang sopan (minta maaf), mereka ini sentiasa merindui jimak. Saya mohon maaf sekali lagi, tapi wanita dengan sifat sebeginilah yang diidamkan oleh hampir semua lelaki. (ah..aku rasa bukan HAMPIR semua, tapi memang SEMUA lelaki normal macam tu). Tentang pengertian kalimah atraaba pula, nantilah bila ada masa yang sesuai aku huraikan dalam artikel yang khusus tentang bidadari..for guys only. Baiklah. Anda dah nampak, cara untuk mengelakkan suami anda dari melayani bidadari, ialah dengan sentiasa ada di sisi suami. Senang saja bukan? Barulah bidadari lain tak 'kacau daun'. Betul? Tapi adakah anda pasti? Kita rujuk sebuah hadith yang menceritakan tentang keadaan penghuni syurga; Para Sahabat bertanya, adakah penghuni syurga melakukan jimak, dan bagaimanakah keadaan mereka? Dijawab oleh Rasulullah, "Benar. Oh, sungguh hebat sekali. Tenaga dan kenikmatan mereka Allah gandakan kepada seratus, dan mereka sekali pun tidak akan merasa letih." ~au kama qaal Hmm. Maknanya, kalau Ketua Bidadari tak mahu berenggang dengan suami, maka alamatnya tak keluar dari bilik la. Layanlah sampai dia puas. "Tak kisah, janji dia tak layan bidadari.." mungkin itu jawapan seorang wanita. Saya beritahu lagi; Ahli syurga juga tidak tidur, kerana terdapat hadith yang menyatakan bahawa "tidur itu saudara mati, maka ahli syurga tidak memerlukan kepada tidur, tidak mengantuk, dan tidak letih, lapar, atau dahaga..". (au kama qaal) Jenuh la kali ni tak turun-turun dari katil. Sanggupkah anda? Berapa minggu anda sanggup? Berapa tahun? Berapa dekad? Berapa kurun? Jika di hati anda terdetik rasa bosan, para bidadari di luar bilik akan mengetuk pintu sambil bertanya bilakah gilirannya akan sampai. "Ketua! Biar kami pula ambil alih!" ..mungkin itu yang mereka kata. "Biarlah diorang menunggu kat luar..aku takkan tinggalkan suami aku!" Mungkin ada wanita yang berfikir begini. Izinkan saya bertanya lagi; "Tak nak pergi shopping ke?" ; ) "Eh, shopping? Shopping apa? Kat mana?" Mafhum daripada beberapa hadith yang mutawatir, Pada setiap Jumaat Allah adakan suatu 'pasar' di syurga. Di pasar inilah, ahli syurga diberi nikmat terbesar antara segala nikmat di syurga, iaitu diizinkan melihat kepadaNya. Tiada satu pun ciptaanNya yang mengatasi keindahan Sang Pencipta, Rabbul Jalil yang bersifat Al-Jamiil. Dan di 'pasar' syurga inilah Allah sediakan segala pakaian, makanan, dan perhiasan (barang kemas dan aksesori) yang berbagai-bagai rupa, beraneka warna dan bentuk. Ahli syurga cuma perlu melihat kepada contoh 'produk' yang dipamerkan, niatkan "Aku mahu yang ini!"; maka dengan serta-merta benda itu sudah dipakai di tubuhnya. Boleh juga meminta seperti itu apabila terlihat ada ahli syurga yang lain, memakai sesuatu yang menarik perhatiannya. Kenapa perlu ada pasar? Kan boleh minta saja dari dalam bilik? Perlunya ada pasar ini kerana ahli syurga ketika itu dah tak tahu apa lagi yang mahu diminta, kerana terlalu lama dan banyaknya nikmat yang diperolehi mereka. Ibarat anda dah dapat semua file/software yang anda ingini, sampai anda tak tahu nak download software/file apa lagi di internet. Dah tak tahu nak 'search' apa, sampai termenung di depan superkomputer yang terhebat dan terlaju di dunia, milik anda. Lebih kurang macam tu la ibaratnya. Maka di 'pasar' syurga inilah terdapat pakaian dan barang kemas serta aksesori wanita (dan lelaki) dalam 'rekabentuk terbaru'...'latest design' kata sesetengah orang. Sebab itu ahli syurga tidak akan merasa jemu. Dan apa yang paling hebat, semua yang ada di pasar ini adalah PERCUMA! Ibarat Ivana Trump pergi shopping di HyperMall milik ayahnya yang asyik pecat orang ("you're fired!"). Tapi di syurga pastinya berjuta-juta-juta kali lebih mewah. Dan anda kekal muda selama-lamanya, tak macam minah saleh tu.. Di pasar syurga tu, semua benda yang menyenangkan hati anda boleh didapati.. Niat saja nak pakaian baru, anda akan tiba di Department Pakaian Wanita. "Handbag LV (Louis Vuitton) ada ke?" ..cheh. Ada sorang minah yang baca artikel ni boleh terfikir nak tanya camni.. Begini sajalah. Biar saya bacakan mafhum sebuah hadith lagi. "Jannah itu ialah satu kawasan yang tersangat luas. Terdapat lembah, sungai, pohon, dan bukit. Tanah di tengah-tengahnya yang paling tinggi, dan Al-Firdaus berada di tempat yang paling tengah dan paling tinggi". belum habis lagi..ada sambungan hadith ni; "Keseluruhan syurga itu terdapat seratus tingkat. Pada tingkat yang terendah dan pertama, kesemua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya diperbuat daripada perak. Tingkat yang kedua, semua sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada emas; pada tingkat yang ketiga, sudu senduknya, gelas pinggannya, kerusi mejanya daripada yaqut, lu'lu' dan zabarjad (batu-batu permata yang mahal), dan pada sembilan puluh tujuh tingkat lagi hanya Allah yang mengetahuinya. Jarak antara satu tingkat dengan tingkat yang lain adalah sejauh jarak langit dan bumi." Rasulullah hanya sempat meninjau tiga tingkat yang pertama sahaja sewaktu isra' dan mi`raj. Syurga tingkat pertama yang terendah adalah untuk ahlul fitrah, manusia yang tidak pernah beriman tetapi seruan tauhid tidak pernah sampai kepada mereka ketika hidup di dunia dahulu. Mereka diizinkan masuk ke syurga setelah selesai menjalani qisas di mahsyar, jika mereka ada menzalimi sesama mereka. Inilah tanda betapa Maha Pemurahnya Allah Yang Maha

Adil, tidak menzalimi seorangpun hambaNya. Tingkat pertama ini juga adalah untuk para muallaf yang hanya sempat mengucapkan syahadah tanpa satu pun amalan baik, dan tiada satu pun kalimah Allah yang sempat dipelajarinya. Maka sekiranya kita umat Islam ini berjaya ke syurga, tempat kita adalah bermula dari tingkat yang kedua, atau lebih tinggi lagi. Tingkat kedua, barang-barang perkakas dapur serta perabutnya diperbuat daripada emas. Saya tanya; Di dunia sekarang (di bumi) ini, adakah pakaian dan barang kemas kita diperbuat daripada bahan yang serupa dengan bahan membuat perabut dan peralatan dapur? Anda tahu jawapannya ialah tidak. Bahan untuk pakaian dan perhiasan kita lazimnya mestilah lebih mahal daripada bahan membuat perabut dan perkakas dapur. Ertinya, bila sudu dan meja pun diperbuat daripada emas, agaknya apakah bahan yang jadi pakaian dan barang kemas ahli syurga? Sudah tentu lebih mahal daripada emas! Ya. Bahan dan unsur yang lebih mahal itulah yang dibuat pakaian ahli syurga..termasuk juga kasut tumit tinggi dan handbag (jika anda mahu, pasti ada!), termasuk juga barang kemas yang ada di Pasar Syurga tu. Ketika itu jika anda ternampak handbag LV dari alam dunia, mungkin anda akan terasa jijik nak menyentuhnya macam tengok tahi ayam. Mana ada kelas! Emas pun setakat jadi jug air je..Gelas minuman pun dibuat daripada berlian (kalau anda menghuni syurga tingkat atas sikit). Hm..Di pasar yang bagaikan real-life catalogue ini, semuanya lebih mahal dari perkakas dan pinggan mangkuk anda. Terlalu banyak pilihan. Shopping la sebanyak mana yang anda mahu. Tak perlu trolley. Kalau anda nak suruh bidadari bawakan barang yang anda shopping itu pun, mereka pasti gembira dapat membantu. Janganlah lupa pula..para bidadari itu juga khadam anda yang sangat suka berkhidmat. Anda kan ketua mereka? Ingat ni, kesemuanya anda tak perlu bayar! Bayarannya telah dilangsaikan dengan keringat, darah dan air mata anda ketika di dunia dahulu. Tapi kalau nak dapatkan 'design' terbaru tu, kenalah keluar dari rumah (istana) dan tengok sendiri di pasar Jumaat. Di pasar ini juga ahli syurga akan bersosial, bertemu rakan lama dan saudara mara. Berapa luas pasar tu? Jika anda terbang menaiki buraq selama sehari pun belum habis melihat keseluruhan bahagian 'pasar' itu. (kalau naik kenderaan yang lebih laju, anda tak nampak apa-apa sebab laju sangat, mengatasi kelajuan cahaya). Dan sudah tentu suami anda pun nak pergi ke Pasar Jumaat itu juga untuk melihat Allah Rabbul Jalil. Ajaklah suami shopping sekali! Setiap minggu, akan ada design terbaru yang boleh anda dapati. Setiap minggu juga anda boleh datang shopping di pasar ini. Sampai tahun depan, kurun hadapan, alaf hadapan...sampai bila-bila. Tiada had usia di syurga.. Soalan terakhir saya: Yang mana lebih menyeronokkan bagi anda; shopping dengan suami, atau pergi shopping bersama bekas teman-teman rapat, rakan sekolej (atau rakan serumah) anda dahulu? ..dan mungkin pada kurun hadapan, suami anda nak pergi memancing di sungai syurga bersama bekas rakan sekampungnya...atau mungkin dia cuma nak 'berehat di rumah' saja.. Dah la..tak payah risau. Perasaan cemburu tu kerana disebabkan kejahilan tentang fitrah lelaki dan tak faham kehendak suami. Ahli syurga tidak ego dan cemburu buta. Di syurga tiada hasad dengki dan tiada sifat takabbur. Qaalu salaaman-salaama~....